#SEĆANJA: Rekord, istorija i televizija


5. februar 1950., neviđeno pre i posle: Milan pobedio šampiona Italije, Juventus, 7-1 u Torinu.

Tog davnog 5.februara 1950., RAI je prenosio utakmicu između Juventusa i Milana samo za građanje Torina. Čuveni trio Rossonera Gre-No-Li natrpao je Bianconere rezultatom 7-1. Međutim, to je bio samo eksperiment: Rai kanal je počeo sa zvaničnim prenosima utakmica tek četiri godine kasnije. Ali ovo nije jedini razlog zašto je ova utakmica ušla u anale.

JUVENTUS: PAD PRE SCUDETTA
Ekipa kod kuće izgubi 7-1, a zatim osvoji Scudetto nekoliko meseci kasnije. Totalno nenormalno. Ali tada i jasan znak je Milanov tri Gre-No-Li sposoban za bilo kakav podvig. Bruno Roghi, jedini legendarni italijanski novinar koji je u to vreme bio urednik sve tri nacionalne sportske novine u Italiji , napisao je: "Komentator bi verovatno prenosio utakmicu jednostavnim i kratkim izveštajem da tim koji je pretučen nije bio Juventus." Umesto toga, ono što se događalo tog fudbalskog popodneva na opštinskom stadionu u Torinu pred 46.000 gledalaca bilo je jednostavno nešto zapanjujuće. Juventus je pobedio prvu utakmicu na San Siru, gde su inače Rossoneri trenirali celu nedelju pre odlaska na revanš u Torino. Iz tog razloga svi su mislili da će to biti još jedna pobeda Juventusa, posebno nakon vodećeg gola za Juve koji je postigao John Hansen u 12. minutu...


AC MILAN: KADA ŠVEĐANI POLUDE
Četiri gola za 9 minuta. Nordahl u 15. minutu, Gren u 23., Liedholm u 24. i ponovo Nordahl u 26. minutu. Domaćini su izgubili dah. Igrači Milana koje su trenirali Czeizler i Busini već na poluvremenu imali su ogromnu prednost od 4-1. Konačan rezultat 7-1 u korist Rossonera uz još po jedan gol Nordahla, Burinija i Candinija. Novinski naslovi narednog dana bili su u najmanju ruku u neverici, sa klasičnim žarom za to doba: "Švedske tune se rasporedile u oba poluvremena", "AC Milan ogromnom pobedom hipnotisao i ponizio Juventus", "Juve je nokautiran na svom terenu od strane neodoljive ekipe Milana". Nakon finalnog zvižduka, tehnički direktor, Toni Busini, prvi je zagrlio Nordahla i Annovazzija. Svi se sećaju i trenutka iz 80. minuta, gde je Milan već vodio sa 6-1, kada je kapiten Bianconera Carlo Parola zaradio dikretno isključenje nakon izuzetno grubog starta nad Nordahlom. Nakon isključenja igrač Juventusa odmah je uputio izvinjenje Nordahlu.


DETALJI MEČA

JUVENTUS 1-7 AC MILAN

JUVENTUS: Viola, Bertuccelli, Manente, Mari, Parola, Piccinini, Muccinelli, Martino, Boniperti, J. Hansen, Praest. Trener: Carver.
AC MILAN: Buffon, Belloni, Foglia, Annovazzi, Tognon, Bonomi, Burini, Gren, Nordahl, Liedholm, Candiani. Trener: Czeizler.
Sudija: Galeati.
Golovi: 12' J. Hansen (J), 15' Nordahl (M), 23' Gren (M), 24' Liedholm (M), 26' Nordahl (M), 49' Nordahl (M), 70' Burini (M), 84' Candiani (M).
Crveni karton: 80' Parola (J).
Comments